Syntymäpäiville laboratorioon?

Tiedesynttärit

Tiedesynttäreillä koetaan tutkimisen iloa. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat

OpiLUMA-laboratorio tarjoaa mahdollisuuden päästä ystävien kanssa tutkimaan tiedesynttäreillä. Tiedeluokkaan mahtuu korkeintaan 16 pientä tutkijaa. Vanhemmat voivat halutessaan tarjota käynnin jälkeen kakkua ja pientä purtavaa kemian laitoksen tiloissa.

MITÄ JA KENELLE?

Tiedesynttäreillä synttärisankari pääsee yhdessä kavereidensa kanssa tutustumaan tieteen ihmeelliseen maailmaan. Synttäreillä lapset pääsevät itse tutkimaan ja leikkimään pientä kemistiä: valmistetaan esimerkiksi vahaliituja, tutustutaan värien kemiaan ja erilaisiin reaktioihin ja nesteisiin.

Tiedesynttärit on tarkoitettu kenelle tahansa, joka haluaa viettää synttärinsä tieteen parissa touhuten. Tehtävien töiden luonteesta johtuen lasten tulisi kuitenkin olla vähintään 7-vuotiaita. Lapset saavat labratakit päällensä, mutta siitä huolimatta päälle ei kannata pukea parhaimpia vaatteita. Myöskään ei arvotavaroita tai puhelimia labraan. Vanhemmat voivat halutessaan tulla katsomaan synttärien toimintaosuutta ja ottamaan esimerkiksi valokuvia

RUOKAILU:

Labratyöskentelyn jälkeen vanhemmilla on mahdollisuus tarjota itse tuomiaan synttäriherkkuja erillisessä tilassa. Vanhemmat vastaavat ruokien esille laittamisesta ja tilan siivoamisesta. Ruokailutila on tavallinen kokoushuone, jossa on suuri pöytä ja sen ympärillä tuolit. Kaikki tarvittavat on siis tuotava itse. Tilassa ei myöskään ole siivousvälineitä. Tila tulee jättää siistiksi niin, että irtoroskat kerätään pöydiltä ja lattialta sekä pöytäpinta jätetään siistiksi.

 

MISSÄ?

Tiedesynttäreitä järjestetään Turun yliopistolla kemian laitoksen tiloissa, Arcanum -nimisessä rakennuksessa, osoitteessa Arcanuminkuja 4, 20500 Turku. Sisäänkäynti rakennukseen pääovista ”sisäpihan” puolelta. Odotelkaa aulassa, josta ohjaaja hakee teidät. Paikalla on hyvä olla 5-10 minuuttia ennen sovittua aloitusajankohtaa, jotta itse synttäritoiminta päästään aloittamaan ajoissa. Lasten takit voi jättää aulan naulakoihin ja arvotavarat kuten puhelimet ruokailutilaan, jonka ohjaaja näyttää ennen synttäreiden alkua.

Parkkeeraus: Arcanumin takana olevat parkkipaikat ovat yliopiston pysäköintiluvalla vain klo 8-16 välisenä aikana. Näiden aikojen ulkopuolella sinne parkkeeraaminen on siis maksutonta. Alueelta löytyy lisäksi virka-aikaan kaikille tarkoitettuja maksullisia paikkoja.

 

SYNTTÄRIEN KESTO JA HINNAT

Tiedesynttärien kesto on 1,5 tuntia, josta reilu tunti kuluu tutkimusten tekemiseen ja loppuaika on varattu synttäriherkkujen syömiselle.

1-10 lasta: 150€ (paikalla yksi ohjaaja)

11-16 lasta: 200€ (paikalla kaksi ohjaajaa)

 

VARAAMINEN JA MAKSAMINEN

Varaukset ja kyselyt tehdään tiedesynttäri-koordinaattori Katjalle osoitteeseen: katja.puutio@utu.fi. Alla olevasta kalenterista näet varatut ajat, ja voit katsoa myös mahdollisia vapaita aikoja. Pääasiassa synttäreitä järjestetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17-18.30. Myös aikaisempi kellonaika on mahdollinen.

HUOM! Tiedesynttäreitä ei valitettavasti järjestetä ollenkaan 1.6.-8.8. välisenä aikana, sillä ohjaajamme ovat työllistettyinä kesäleireillä.

Synttäripäivä sovitaan sähköpostilla Katjan kanssa, hänelle voi siis lähettää kyselyjä ja päiväehdotuksia. Kun päivä on sovittu, se varataan teille kalenterista ja saatte sähköpostiin varaus- ja maksulinkin. Tämä lomake on sitova ja se tulee täyttää viimeistään viikkoa ennen synttäreiden ajankohtaa. Huomaa, että vain etukäteen maksetut synttärit toteutuvat.

 

TIEDESYNTTÄRIEN VARAUSKALENTERI

Tiedesynttäreistä voit tiedustella lisää tiedesynttäri-koordinaattorilta Katja Puutiolta (katja.puutio@utu.fi).

Pääasiassa synttäreitä järjestetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17-18.30. Myös aikaisempi kellonaika on mahdollinen.

HUOM! Tiedesynttäreitä ei valitettavasti järjestetä ollenkaan 1.6.-8.8. välisenä aikana, sillä ohjaajamme ovat työllistettyinä kesäleireillä.